Affiliate

Program Affiliate Ephyra.my

Sunday, September 20, 2015




Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Entry kali ini Mieza nak perkenalkan kepada anda semua satu program iaitu Program Affiliate Ephyra.my..Bagi blogger-blogger otai pasti sudah tahu tentang program affiliate ni kan??Program ini akan membantu kepada sesiapa sahaja yang terfikir untuk berniaga tetapi kekurangan modal dan kepakaran..Disamping itu juga program ini juga dapat membantu kepada sesiapa sahaja yang ingin menambah pendapatan sampingan terutama kepada suri rumah mahupun pelajar..

Adakah anda seperti apa yang Mieza nyatakan di atas??Jadi apa tunggu lagi daftar lah sekarang di link berikut:


Apa keistimewaan Program Affiliate Ephyra.my??

1. Pendaftaran adalah percuma. Tiada sebarang yuran atau caj yang akan dikenakan.
2. Anda tidak perlu menyimpan sebarang stok.
3. Anda tidak perlu menguruskan order atau pembelian.
4. Anda hanya perlu berkongsi unik URL atau link yang disediakan ke semua laman media sosial anda seperti Facebook dan Twitter. Ataupun hanya dengan semudah melalui Whatsap dan bersedia untuk menerima komisen.
5. Anda berpeluang untuk menerima komisen sehingga 5% bagi setiap pembelian (bergantung kepada jenis produk) yang dilakukan oleh pelanggan yang di-referred oleh anda ke sistem kami.
6. Setiap referral akan di-tag ke akaun anda selama setahun. Anda akan mendapat komisen bagi setiap perbelanjaan mereka sepanjang tempoh tersebut.

Ada yang lebih menarik lagi..Apa??

1. Anda boleh meningkatkan lagi komisen anda dengan cara mengajak lebih ramai rakan-rakan anda untuk menjadi Affiliate Agent kami dengan menggunakan Unique URL atau link yang disediakan di ruangan dashboard akaun anda.

2. Contoh: Anda mengajak si A untuk menjadi agent. Maka anda akan mendapat komisen sehingga 3% (bergantung kepada jenis produk) sekiranya si A membawa pelanggan untuk membeli di Ephyra.my. Sekiranya si A mengajak si B menjadi agent, anda tidak akan memperoleh sebarang komisen sekiranya si B membawa pelanggan untuk membeli di Ephyra.my.

3. Pertandingan dan hadiah lumayan untuk Affiliate yang memberikan prestasi terbaik dari masa ke semasa.

Menarik kan tawaran-tawaran yang ditawarkan..Jadi apa tunggu lagi jangan lepaskan peluang ini untuk menambahkan pendapatan anda setiap bulan..Daftarlah sekarang..

Personal

Berakhir Penantian Yang Dinanti

Tuesday, September 15, 2015

Assalammualaikum & Salam Sejahtera



Selamat petang semua dan selamat bercuti kepada semua rakyat Malaysia bersempena dengan Hari Malaysia ni kan..Sebenarnya semalam lagi nak publish entry ni tapi boleh pulak lupa nak publish..Save je entry ni..Itu la kelam kabut sangat nak bersiap pergi dating dengan kawan-kawan..hihi..Ish2, ko ni Mieza..Macam tajuk novel je kan kali ni punya entry..hihi..Mieza happy sangat semalam tu sebab tak menyempat nak jugak buat entry walaupun nak keluar dating..Nak tau kenapa Mieza happy??Ni la Mieza nak kongsikan kepada korang semua..Tengok tajuk macam novel kan..Tapi bukan Mieza nak keluarkan novel ke apa..Sebenarnya semalam dah keluar tarikh rasmi Majlis Konvokesyen UUM yang ke-28..Penuh wall FB rakan-rakan UUM Mieza post tentang konvo ni..


Ye la, mesti la seronok kan penat lelah sepanjang 3 tahun bersengkang mata, berkorban masa akhirnya berakhirkan dengan jayanya..Insya Allah Mieza akan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan dengan Kepujian pada 26 Oktober 2015 dengan rasminya..Bersyukur sangat..Akhirnya penantian selama 4 tahun ini berakhir juga..hihi..Amboi ayat ko Mieza..Banyak pengalaman dan cabaran yang dihadapi selama tempoh 4 tahun tu..Semua akan menjadi kenangan terindah buat Mieza..Sebenarnya selain seronok nak konvo ni, teruja jugak nak jumpa kawan-kawan yang dah lama tak jumpa terutama kawan baik, Mieza Murni, Niesa dan Yana serta kawan-kawan lain jugak..hihi..Tahniah kepada semua warga sahabat-sahabat UUM yang akan konvo nanti pada Majlis Konvokesyen UUM yang ke-28


My turn sesi petang

Giveaway

Giveaway : Choose yourself by Mdmnissa

Monday, September 14, 2015

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Moh kita ramai-ramai join giveaway yang dianjurkan rakan blogger kita ni..Boleh la menambah kenalan dan berblogwalking kan..Kali ini Mieza nak ajak korang join giveaway yang dianjurkan oleh Mdmnissa..Lain daripada yang lain taw giveaway ini..Apa yang lainnya?? Ha, ni Mieza nak cerita..hihi

Giveaway- Choose yourself by Mdmnissa bermaksud anda diberi pilihan untuk memilih sendiri hadiah yang korang inginkan berdasarkan nombor yang ada pada gambar di bawah ini..


     Klik Banner

  1. Shiseido Mask 5pcs
  2. OPK 5pcs
  3. Dark brown Purse
  4. 2x Bawal Satin Lembut Bercorak (2 Pemenang)
  5. Bawal Satin Lembut Plain
  6. Red Instant Shawl Magic Plain
  7. Kain Batik

Quantity pemenang bergantung kepada pemilihan hadiah yang dibuat.. Anda dikehendaki memilih 3 pilihan hadiah yang berkenan dihati, namun hanya 1 diantara pilihan tesebut akan menjadi milik anda..Menarik kan??So ap lagi klik la banner diatas jika korang nak join ye dan nak tahu syarat-syarat nya..

Personal

Projek Kahwin

Sunday, September 13, 2015

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera..

Lama betul kau menghilangkan Mieza..Macam Chimore (Chipsmore) bak kata anak buah Mieza..Sebenarnya Mieza ada je tak menghilangkan diri pun cuma tak ada kesempatan nak menulis blog..Sebenarnya banyak benda dan cerita yang Mieza nak kongsikan..Semuanya tergendala disebabkan wifi yang tersangat la perlahan..Tapi Mieza ada la berblogworking di blog-blog yang ada dalam blog list Mieza..Sapa yang nak Mieza singgah ke blog korang boleh la letakkan link dekat ruangan komen ye..hihi..Entry kali ini Mieza nak ceritakan tentang apa yang Mieza buat sepanjang bulan Ogos hari 2..Mesti ada yang cakap kan dah basi cerita ni..Tapi tak kira Mieza nak cerita jugak..Jangan marah ha..

Projek kahwin...Sebenarnya bukan besar sangat pun projeknya cuma Mieza tolong mak cik Mieza buatkan cenderahati untuk kanak-kanak yang datang pada majlis perkahwinan anak perempuannya..Bukan Mieza yang nak kawin tau..Oleh kerana Mieza ni belum berkerjaya lagi apa salahnya menolong kan..Jadi Mieza pun bersetuju la untuk menolongnya..Lama jugak la berfikir nak buat macam mana sebab nak mengurangkan kos..Emak Mieza bagi idea untuk beli yang plastik biasa tu je dan letak je gula-gula dalam tu..Tapi Mieza cakap tu macam biasa dah..Dah ramai orang buat..Banyak idea yang mak bagi semua Mieza reject..Dah macam nak buat untuk kenduri Mieza pulak kan..Banyak sangat cekadaknya..Sampaikan mak cakap kenduri Mieza nanti dah malas mak nak masuk campur..Merajuk dah mak Mieza..hihi..Nak dekat 2 minggu jugak la berfikir untuk mencari idea tersebut..

Akhirnya, mak cakap buat beg menggunakan kertas..Erm, ok jugak la tu..Dapat sikit mengurangkan kos untuk bekas coklat dan membeli lebih coklat untuk bagi kanak-kanak..Tapi guna tenaga lebih sikit la..Mieza pun setuju je la..Nanti mak merajuk lagi kan susah pulak nak pujuk..hihi..

Asalnya adik suruh guna kertas mahjung yang warna putih 2 tapi tengok-tengok kat kedai sekeping harganya sampai RM 0.70..Dulu rasanya beli baru dalam RM 0.30..So, tak jadi la guna kertas tu..Lari bajet sudah..Keesokan harinya, kemas-kemas bilik terjumpa pulak kertas-kertas lukisan kejuteraan 5 tahun lepas punya dalam laci..Jadi apa lagi guna kertas itu je la buat beg tersebut..Lagipun kertas-kertas tersebut dah tak guna lagi..Tunggu masa nak buang je..hihi..Kan dah kitar semula jadinya tu..Selesai masalah..Sebab majlis ada lagi 2 minggu masa 2..Nak fikir cara hiasan lagi kan..Semua kena segera..Alhamdulillah semuanya siap hanya dalam seminggu je..Semasa cenderahati itu dibuat macam-macam idea keluar..Jadi, hasilnya bukan macam idea yang asal la..hihi..Korang nak tahu apa hasil jari jemari Mieza ni..Mieza belanja korang tengok beberapa hasilnya ye..


Sebelum idea sampai.Tak tahu nak hias macam mana

Idea pertama yg keluar

Sebelum siap sepenuhnya idea pertama muncul pula idea ni

Tadaaaaaa..2 hari sebelum majlis dan hasil terakhir jadi la ini selepas tgk kt you tube


 Itulah hasil-hasilnya..Alhamdulillah siap sebelum majlis..Sudah selamat pun diberikan kepada kanak-kanak yang hadir pada majlis tersebut..


..Selamat membaca..

Personal

Semuanya Nak Kakak

Wednesday, July 29, 2015

Assalamualaikum & Salam Sejahtera...


Huarghhhh baru ada masa bernafas sikit..hihi..Mengeliat dulu sebelum mula tulis entry..Rindunyaa kat blog ni..Dah lama betul Mieza tak menulis kan..Mana tak lamanya start seminggu sebelum raya sampai sekarang tak on pun blog ni..Buzy bebenor gamaknya..hihi..Sebelum raya menyiapkan persiapan-persiapan raya..Almaklum la tahun ni tiba-tiba semua mak cik Mieza ajak beraya di kampung jadi kena la membuat persiapan di rumah awal la kan..Tapi hari ni Mieza bukan nak bercerita pasal raya tau tapi nak bercerita tentang persiapan adik Mieza yang nombor 3 nak sambung belajar..InsyaAllah cerita pasal raya Mieza akan cerita dalam entry seterusnya ya..hihi

Entry ni bukan nak tunjuk perasaan atau merungut tau..Saja nak berkongsi cerita setelah lama tidak menulis..hihi..Mesti pembaca-pembaca sangka Mieza merungut kan..Tengok tajuk macam menrungut je kan..Sampaikan Mak Mieza pun cakap bila tengok tajuk ni..Tapi tak tau..hihi..Adik Mieza yang nombor 3 tu dapat melanjutkan pelajaran kat Kolej Pertanian Malaysia dekat Bukit Tangga, Bukit Kayu Hitam, Kedah..Mieza pun baru tahu tau tempat ni..Dia dah mendaftar pun pada 27/7/2015..Keadaan tempat 2 Mieza akan ceritakan pada entry seterusnya..Kali ni Mieza cuma nak cerita tentang persiapan je..

Bak kata adik2 Mieza yang tersayang ni, kakak mereka ni banyak pengalaman katanya..Jadi sebelum raya sampai la beberapa hari sebelum pendaftara kakak mereka ni asyik menyiapkan keperluan dia je la..Orang lain semua buat persiapan raya Mieza ni double persiapan la..Almaklum la adik Mieza ni tak pernak masuk asrama dan berpisah dengan keluarga jadi banyak sikit la keperluan dan nasihat kakak dia ni berikan..hihi..Semuanya nak kakak dia ni la nak ingatkan barang-barang yang patut dibeli dan patut dibawa..

Bertambah-tambah la kerja kakak nya ni nak menyenaraikan barang-barang dia..Takut nanti ada yang tertinggal..Kan susah jadinya..Dah la jauh..Tambahan lagi adik Mieza ni lelaki jadi banyak benda tak ambil kisah..Memang betul-betul rileks la..Kadang-kadang kita pulak yang geram tengoknya..Macam kakak dia ni pulak nak mendaftar..Nasib baik adik Mieza ni bukan jenis yang cerewet bila barang-barang yang kita beli tak ikut citarasa dia..Mengiakan aje semuanya..Bahasa apa pulak ko guna ni Mieza..hihi..Kalau cerewet jugak memang jadi tarzan la jawabnya kakak dia ni..hihi..Tiba-tiba pulak kan..hahaha..Nasib kakak dia ni masih cool je lagi..hihi..Masuk bakul upah orang angkat (ubah peribahasa orang)..hihi

Semasa Mieza dengan mak sibuk-sibuk menyiapkan persiapan raya dan persiapan unutk dia tu kadang-kadang ada jugak perasaan geram dan bengang tu..Mana taknya korang dalam Mieza bising-bising tu boleh pulak dia pegi main bola la, pergi beraya la, open house la bagai..Ish2..Menguji kesabaran betul..Mana taknye kome oi borang-borang yang perlu diisi pun nak kakak dia ni yang tolong ngisinya..Sakit pulak hati kite kan..Bila kita membebel dia akan jawab "kakak dah ada pengalaman"..Abis 2 sebelum kita ada pengalaman 2 macam mana kita buat kan..Ermmm, dalam marah-marah tu terasa sedih la pulak kan nak berjauh dengan dia..Tak ada dah orang nak kena buli dengan kakak dia ni..hihi..

Nanti Mieza cerita kan kejadian semasa pendaftaran pulak ye dalam entry seterusnya..



...Selamat Membaca...


Giveaway

GA Kawaidesu Concept Raya 2015 Bernilai RM395

Friday, July 03, 2015


ASSALAMMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA


Klik banner utk sertai



Wah ada giveaway lagi..Selagi tak raya selagi itu ada je rakan-rakan blogger kita yang menganjurkan giveaway sempena raya..Murah rezeki mereka kan..hihi..Jadi apa tunggu lagi mari la kita ramai-ramai sertai GA Raya 2015 Kawaidesu Concept ini..Mana la taw ada rezeki korang kan..Bukan susah sangat pun..Senang ya amat aihh..Syarat-syaratnya pun mudah..Jadi mari mari mari mari kita memeriahkan lagi GA ini...hihi..macam menjual kt pasar malam pulak..hihi..Kepada siapa yang minat nak join boleh klik banner kt atas tu ye..

Personaliti

What Your Personality??

Wednesday, June 24, 2015

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Dah beberapa hari tak tulis entry selain giveaway..Hari ni pun malas nak membebel panjang2..hihi..Ni pun sambil2 tunggu adik bersiap nak keluar..Biar gambar je la yang bercerita..hihi..What personality are you? I'm september..:)



































Sumber x igt pulak dari mana..Kawan yg bagi..hihi..dah jumpa nanti kita edit balik ye..hihi..







Giveaway

GA CINTAN CINTUN by CIKNA

Wednesday, June 24, 2015

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Moh la uolllss kita join GA CINTAN CINTUN by CIKNA ni..Mana taw ada rezeki..Disamping itu dapat la kita meriahkan lagi GA ni..Sapa nak join bleh klik banner dibwh ni yer..



Penyakit

Jenis-Jenis Sakit Kepala

Saturday, June 20, 2015


Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik untuk meneruskan berpuasa di bulan ramadhan ini..Anda pula macam mana??hihi..Hari ni Mieza bukan nak cerita tentang puasa taw tapi Mieza nak kongsikan kepada anda semua tentang jenis-jenis sakit kepala...Semua orang pernah merasa sakit kepala kan..Tipu la sapa cakap tak penah..Mieza pun sering jugak sakit kepala terutama masa belajar dulu..Jadi cara yang Mieza buat adalah dengan tidur la kan..Bukan boleh buat kerja lain pun selain tidur..Kadang kala kalau lepas tidur pun kepala masih lagi sakit..Rupa-rupanya ada jenis sakit kepala kalau kita tidur ia akan menjadi lebih teruk..Mieza pun baru je tahu pasal benda ni..Itupun ada kawan yang bekerja sebagai doktor yang bagi tahu dan dia dah sent kan kat Mieza tentang jenis sakit kepala tu..

So, sekarang Mieza nak kongsikan kepada anda tentang jenis-jenis sakit kepala ni supaya anda semua tak salah cara untuk mengubatinya..Semoga dapat la membantu anda..

Credit Foto

Kalau anda semua sakit kepala apa yang korang selalu buat??Kongsikan la..hihi..:)



Selamat membaca
&
Enjoyyyy

Segmen

Segmen Blogwalking Ramadhan bersama Misya

Saturday, June 20, 2015



Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Wah semakin banyak rakan-rakan blogger kita buat giveaway dan segmen kan sempena ramadhan dan syawal ni kan..Murah rezeki korang..hihi..Mai la semua join Segmen Blogwalking Ramadhan bersama Misya..Kita beri sokongan pada rakan blogger kita ni..Kalau ada yang nk join klik banner di bawah ni.:)




Puasa

Seronoknya Berpuasa

Friday, June 19, 2015

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Seronoknya berpuasa kan?? Pada bulan puasa ini lah kita banyak melakukan perkara-perkara yang tidak akan kita buat pada bulan-bulan lain..Lagipun pada bulan puasa ini lah banyak juadah-juadah yang kita tak akan dapat pada bulan biasakan?..Hurmm, makan-makan jugak tapi jangan sampai membazir pulak taw..Membazir kan amalan syaitan..Tapikan Mieza bulan puasa ni kan syaitan semua kena ikat??hihi..Jadi kalau syaitan kena ikat orang yang membazir 2??Anda fikir2kan lah..hihi..Macam mana dengan puasa anda..Harap-harapnya masih cergas lagi la ye..Jangan pulak nak jadi geng plastik hitam ye..hihi..

Sebenarnya bulan puasa ini bukan sahaja banyak makanan yang sedap-sedap kita dapat tetapi Allah juga menyediakan pelbagai ganjaran bagi orang-orang yang berpuasa ini..Sumber ini Mieza dapat daripada FB JAKIM..Dah Mieza membaca nak jugak lah Mieza berkongsi dengan pembaca semua..Sharing is caring right..hihi..Seronoknya berpuasa..Bukan sahaja banyak perkara kita boleh lakukan malah ganjaran yang Allah janjikan pun banyak..Antara ganjaran yang dijanjikan adalah:-

Credit Foto

Dehidrasi

Cegah Dehidrasi dengan Buah

Thursday, June 18, 2015


Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Sudah masuk hari ke 2 hari umat Islam seluruh dunia menyambut bulan Ramadhan kan..Macam mana Ramadhan hari pertama semalam ok ke??Jangan ada yang buat2 lupa pulak ye nak berpuasa..hihi..Hari ini Mieza nak share kepada anda semua mengenai Dehidrasi..Sebenarnya semalam lagi dah nak publish entry ni tapi apakan daya semalam hari yang sibuk bagi Mieza..hihi..Berbalik kepada topik utama, dulu Mieza tak ambil kisah sangat tentang Dehidrasi ini sebenarnya tetapi rupanya kita kena ambil kisah jugak terutama pada bulan Ramadhan yang mulia ini..

Apa itu dehidrasi??

  Dehidrasi adalah keadaan dimana tubuh kita kehilangan air yang disebabkan daripada melakukan aktiviti luar termasuk berpeluh, membuang air dan boleh juga berlaku ketika kita tidur..

Badan kita hendaklah mempunyai kandungan air yang mencukupi terutama ketika berpuasa ini..Hal ini kerana dengan berpuasa pastinya kehilangan banyak air akibat tidak makan dan minum melebihi 12 jam..Bagi memastikan badan kita tidak mengalami dehidrasi, pemakanan semasa berbuka dan bersahur itu perlu diambil perhatian..Dulu Mieza cuma mengamalkan air masak je selepas berbuka dan bersahur..Rupa-rupanya kita juga boleh mengamalkan memakan buah-buahan yang mempunyai kandungan air yang banyak..

Meh sini Mieza nak share kat korang buah apa yang boleh korang amalkan untuk mengatasi dehidrasi ni..Tak semua buah yang mempunyai kandungan air yang banyak tau..Jangan korang main bantai je semua buah..Antara buah2 nya adalah:

  1. Tembikai- Ramai yang sedia maklum buah tembikai mempunyai banyak air kan..Kalau korang nak tahu buah tembikai ini mengandungi paras hedriasi sebanyak 92% dan lebih efektif untuk mencengah dehidrasi berbanding dengan air biasa.
  2. Buah beri- Buah strawberi yang nampak kecil ini merupakan antara buah yang mempunyai banyak antioksidan dan terdiri daripada 92% air..Selain itu, korang juga boleh amalkan buah raspberi dan beri biru..
  3. Air kelapa- memiliki paras dehidrasi sehingga 95%..(Berbuka puasa dengan air kelapa alangkah nikmatnya)..hihi
  4. Limau- Mempunyai tahap dehidrasi 87% dan ia mampu untuk mencengah ulser selama berpuasa.
  5. Anggur- semua anggur boleh diamalkan dan ia mempunyai antioksidan dan elok untuk tubuh badan kita.
  6. Delima- Buah yang paling Mieza suka iaitu Delima.Buah ini mengansungi tahap air 90% dan hanya mengandungi 30 kalori dan limonoids yang mempu menghilangkan racun daripada badan.Buah delima juga boleh mencengah badan kita daripada tumor atau kanser.
  7. Nanas- Bagus untuk mencegah keradangan selain mengandungi banyak air. 
  8. Mangga
Sekarang korang dah tahu kan buah-buahan juga boleh membantu kita dalam mencengah dehidrasi..Mieza tahu ramai dalam kalangan kita tidak mengambil buah semasa bulan ramadhan ini..Masih sempat lagi nak amalkan buah-buahan ini semua..Korang tak akan rugi lah..Bukan mahal pun buah-buahan ini semua..Korang juga boleh gantikan kuih-muih yang selalu korang makan tu dengan buah-buahan ini..Bukan rugi pun untuk kesihatan korang jugak kan..hihi

Kat bawah ini Pulak Mieza nak korang tahu tentang gejala-gejala dehidrasi..
  • Fasa Pertama: keletihan,wajah kemerah-merahan,mudah cemas,putus asa,tidak boleh tidur dengan baik,kepala terasa berat
  • Fasa Berat/Dehidrasi berpanjangan: asma, alergi, tekanan darah tinggi, sembelit,diabetes
  • Fasa Darurat: kepedihan dan kesakitan pada badan seperti pedih ulu hati,kembung perut,sakit dada,sakit pinggang,sengal-sengal sendi,migrain, sakit otot,muntah-muntah dan mual dipagi hari terutama ketika hamil..
Korang patut tahu semua tanda-tanda ni..Sebenarnya dehidrasi ini bukan lah terjadi pada bulan ramadan je, hari biasa pun akan terjadi jugak jika badan kita kekurangan air..So, Mieza harap korang tidaklah mengalami dehidrasi yang teruk dan dapat membuat amalan pada bulan ramadhan yang penuh berakah ini..





Credit to: DARA.COM






Puasa

Selamat Berpuasa

Wednesday, June 17, 2015


Assalammualaikum & Salam Sejahtera Uollllls


Credit Foto

Anak bulan dah nampak so, esok dah puasa taw..Jangan buat-buat lupa pulak..hihi..Malam ni jom pakat-pakat semua kita menunaikan solat sunat terawih ..Bukan tawarih..Jangan lupa..hihih..Esok pagi pun jangan lupa bangun sahur nanti tak pasal-pasal keletihan pulak nak berpuasa pada esok hari..

Tambahan lagi, jangan jadikan bulan ramadhan yang penuh barakah ini sebagai pesta makanan kerana sesungguhnya bersederhana itu adalah lebih baik dan kita hendaklah sentiasa ingat kepada insan-insan yang tidak bernasib baik..Peringatan unutk diri sendiri juga sebenarnya..Hihihi..Oleh itu, Mieza nak ucapkan Selamat Berpuasa kepada semua pembaca yang mengenali Mieza secara langsung mahupun tidak langsung..dan Memohon maaf segala salah dan silap..

Kat bawah ni Mieza ada sertakan jadual waktu berbuka puasa dan imsak Khusus bagi kawasan PERAK ZON 5..Bagi kawasan lain jangan terasa ye..:)

Credit foto

Personal

Kita Rindu Sebenarnya

Friday, June 12, 2015


Assalammua'laikum & Salam Sejahtera...

Alhamdulillah masih diberi nafas untuk terus berada dibumi Allah ini..Anda apa khabar, sihat?? Mieza doakan korang berada dalam keadaan sihat la ye..Hari ni tiba-tiba terasa rindu la pulak kat dua orang sahabat Mieza ni..Jadi terus dapat idea untuk tulis tentang diaorang dalam entry kali ini..Mieza kenal dengan mereka ni sejak lebih kurang 3 tahun yang lepas semasa menuntut ilmu di UUM..Tak ingat pulak macam mana kami kenal..hihi..Walaupun kami berasal daripada berlainan negeri (Perak,Penang dan Sabah) dan menggunakan loghat yang berlainan kami still rapat gilerrr..hihi..tapi semasa berbual tak ada la pulak kami menggunakan loghat kami..

Mieza bersyukur sangat-sangat dapat kenal dengan mereka ni..Nak taw kenapa??Angkat kening macam Ziana Zain dulu..hihi..Tak ada la gurau2 je ye..Jangan marah ha..Nanti kena jual..hihi..Sebabnya mereka ni baik sangat suka tolong orang terutama dengan kawan-kawan..Tak pernah nak berkira dan ambil kesempatan keatas Mieza (jangan fikir bukan2 yew)..Macam ni la yang dinamakan sahabat..Mieza banyak belajar daripada mereka ni terutama tentang kehidupan.

Apabila Mieza dengan mereka kan Mieza boleh jadi diri sendiri..Sebabnya mereka ni boleh terima Mieza seadanya..Sabar melayan kerenah Mieza..Kalau dengan mereka jugak Mieza boleh bergurau senda dan bergelak ketawa macam adik-beradik..Sama juga seperti mereka..Orang lain tidak akan dapat melihat kami seperti itu diluar..hihi..

Mieza ni asyik taip "diaorang" dan "mereka" je kan..Tak pulak nak kenalkan sapa gerangannya ye..Apa la Mieza ni..hihi..Meh la Mieza nk kabo..Mereka tu adalah Murni Binti Mohd Yusof dan Khairul Hanisah Binti Abd Rashit..Mieza just called them Murni and Nisa..Taip omputih pulak ye..hihi..Kami bertiga memang rapat..Bukan rapat sikit2 taw..Rapat baaaanyak sangat (betul ke ayat ko ni Mieza) sehinggakan semasa belajar dulu kalau terserempak dengan kawan-kawan lain mesti ayat ni yang keluar, "mana lagi sorang" atau "mana lagi 2 orang"..ramai ke yang kenal kitaorang??tak tahu la teman nk ngabonya..hihi

Antara kami bertiga Nisa dah macam kakak yang sulung bagi kami..Kenapa??Sebabnya dia suka sangat ambil berat tentang kami berdua..Bukan ambik berat badan ke apa ye..Selalu Take Care kami bak kta omputihnya..Walaupun orang lain nampak Kak Nisa kitaorang ni kuat orangnya tetapi bagi kami kuat-kuat yang orang nampak tu tetap ada taman dihatinya taw..Ada jugak perasaan nya..Bagi Mieza dia memang seorang yang gagah pun..Bukan la gagah macam Jong Kok dalam running man tu..Tapi kuat dalamanya (walaupun kadang2 tak)..hihi..Jgn marah Nisa..Gurau2 je ye..hihi..Tabik Springgggg kat Nisa..Sabar tempuh dugaan yang datang..

Kawan Mieza yang sorang lagi tu, Cik Murni pulak seorang yang pendiam kalau orang tak kenal dia la..hihi..Dia ni seorang yang hatinya lembut sangat bak sutera..Ammmmboi..hihi..Tak boleh tersentuh sikit pasti ada air yang berjujuran..Bahasa apakah ini??Ish Mieza ni..Mieza paling banyak masa dengan Murni sebab kami 1 kos masa belajar dulu..Jadi selalu lah bersama..Kena apung (dipindahkan ke dewan penginapan pelajar lain) pun bersama kecuali Nisa..Murni la paling lembut dikalangan kami..Lagipun dia ni suka sangat ketawa..Ketawa dia itulah yang kami suka..hihihi

Sepanjang nak dekat 4 tahun mengenali mereka, banyak hal-hal suka dan duka kami berkongsi bersama..Kalau korang nak tahu kalau kami bertiga telah bergabung meletop bak kata Adam dan Stacy macam-macam perangai keluar tapi perangai itu mungkin kami je yang tahu..Dah tak ada perasaan malu2..hihihi..Lagi 1 kami ni suka beli barang yang sama..Tak kira la jam,baju,pencil case dan banyak lagi la..hahaha..

Walau macam mana pun itulah kami..Mieza sayang sangat persahabatan yang telah terjalin ini dan sekarang Mieza rindu mereka..Semoga persahabatan kami terus diberkati dan kekal selamanya..Amin...Panjang pulak celoteh ko Mieza hari ni..hahaha..Dah la korang tengok je la foto2 dibawah ni ye..Inilah antara kenangan-kenangan yang telah kami cipta..

Kami sem 2: Tenung apa ntah 2

Sem 3: Muka penat berjoging (joging ke??Hanya kami yang tau)hehe

Lepas exam sem 5

Raya Aidiladha 2013(kalau x silap la) tak balik raya.Masjid UUM

Baju kami samalah..

Last sem bersama mereka.Tasik Darul Aman,Jitra

Last Sem Dinner PRS.EDC Hotel


Pertemuan sebelum Murni balik Sabah. Bercuti di Teluk Batik


Happy Reading uollllls

Giveaway

Giveaway Mega Raya by Azhafizah.com

Thursday, June 11, 2015


Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Wahh..Dah bertambah maju sekarang..hihi..Nk taw kenapa??Sebab ini merupakan Giveaway pertama yang Mieza sertai..Saja jer nak bagitahu..Sebelum ini hanya dengar cerita daripada kawan Mieza je..Hihihi..Jadi kepada kome-kome yang belum lagi join Giveaway Mega Raya by Azhafizah.com, moh la kite join.. Mana la taw ada rezeki pada bulan ramadhan ni kan..Hadiah-hadiah yang ditawarkan pun boleh tahan jugak kebabomnya..hihi..

Ate apa tunggu lagi, moh la cepat kite join..Kalau kome-kome berminat nk join, bolehlah klik banner di bawah atau link DISINI ni yer..Terima Kasih..

giveaway-mega-raya-by-azhafizahcom

Instagram